Blackballed av PayPal, Scientific-Paper Pirate tar Bitcoin-donasjoner

Et stille opprør mot opphavsrett utføres på et enkelt nettsted av en frilanskoder som bruker cryptocurrency der PayPal ikke vil gjøre det.

Bitcoin som sensurfrie penger har blitt brukt av forbudere av alle slags, men denne gangen er forbuderen en ung forsker fra Kasakhstan som bryter gjennom lønnsmurene til akademiske tidsskrifter

Alexandra Elbakyan, en 31 år gammel frilanskoder, nevrobiolog og filolog, driver en database med over 80 millioner artikler fra akademiske tidsskrifter som normalt bare er tilgjengelige gjennom abonnement. Det som startet av frustrasjon da hun var hovedfagsstudent, ble en gratis forskningstjeneste som bare ble finansiert gjennom donasjoner. For de fleste i verden er Bitcoin Code den eneste måten å støtte Elbakyans arbeid.

Nettstedet, kalt Sci-Hub, er saksøkt av to vitenskapsforlag og etterforsket av det amerikanske justisdepartementet for mulig spionasje på vegne av russisk etterretning. (Elbakyan sa at hun aldri ble kontaktet av amerikanske myndigheter om det.) Dette kuttet Elbakyan effektivt av mainstream finansielle tjenester i Vesten.

Elbakyan fortalte CoinDesk nettstedet ser omtrent 600 000 nedlastinger hver dag. Selv for de forskerne som har tilgang til abonnement via universiteter, viser Sci-Hub seg å være det mest praktiske alternativet å få innhold til forskningen sin, sa hun.

Men hennes kamper understreker en av de grunnleggende verdiforslagene om cryptocurrency: Når folk ikke kan bruke mainstream-betalings-raliene, tilbyr crypto et alternativ. Det er neppe noe av en bred adopsjon som kommer, men det er „et godt eksempel på bitcoin som en nisjebetaling,“ sa økonom John Paul Koning til CoinDesk.

„For de fleste formål foretrekker folk å bruke vanlige fiat-betalinger fordi de er enkle,“ sa Koning, en CoinDesk-spaltist . “Men når de blir sperret ute, enten fordi de driver med ulovlige aktiviteter eller lovlige aktiviteter som anses som sosialt uakseptable, blir bitcoin et alternativ. Mennesker som har blitt låst utenfor disse konvensjonelle systemene oppdager sakte at bitcoin kan tjene dem. ”

Elbakyan sier at bitcoin bare utgjør en liten del av alle donasjoner. Oftest er det online betalingstjeneste Yandex.Money som er tilgjengelig i Russland og nærliggende land, inkludert Ukraina, Hviterussland og Kasakhstan. For alle andre deler av verden er imidlertid krypto den eneste direkte måten å støtte Sci-Hub på.

Noen ganger kan det være et problem. Fortsatt er det få som stoler på bitcoin, sier Elbakyan, og noen land forbyr krypto, for eksempel Bolivia og Ecuador .

„Noen skrev til meg nylig og sa at i landet hans er det bare narkomane som bruker bitcoin, og spurte om det var noen andre måter å donere,“ sa Elbakyan.

I 2018 fant University of Pennsylvania postdoktor Daniel Himmelstein og en gruppe andre forskere at Sci-Hub samlet inn mer enn 94 bitcoin, til en verdi av rundt $ 900 000 til nylige priser, før 2018. Elbakyan, som snakket med CoinDesk, bekreftet at anslaget stort sett var rettferdig.

2017-bitcoin-rallyet var et godt øyeblikk for henne, sier Elbakyan, ettersom hun kunne selge litt bitcoin til en høy pris. Men ellers er hun nonchalant om alle ting blockchain og distribuert tech. På spørsmål om distribuerte fillagringsløsninger for tiden i verkene kan være nyttige for Sci-Hub, sier hun nettstedet fungerer fint som det er.

Ingen tilgang

Elbakyans sammenstøt med forlagsbransjen kostet henne muligheten til å bruke alle USA-baserte tjenester. I 2015 saksøkte det nederlandske vitenskapelige forlaget Elsevier, et forlag for 2500 vitenskapelige tidsskrifter, inkludert The Lancet og ScienceDirect, Sci-Hub for brudd på opphavsretten.

I 2017 satte en føderal domstol, den amerikanske distriktsretten i New York, seg sammen med Elsevier og avgjorde at Sci-Hub skulle slutte å operere og betale 15 millioner dollar i erstatning. I et lignende søksmål vant American Chemistry Society en sak mot Elbakyan og retten til å kreve ytterligere 4,8 millioner dollar i erstatning.

I tillegg forbød begge domstolene effektivt noe amerikansk selskap fra å lette Sci-Hubs arbeid. Elbakyan måtte migrere nettstedet fra det tidlige .org-domenet, og de amerikanske baserte online betalingstjenestene er ikke lenger et alternativ for henne. Hun kan ikke lenger bruke Cloudflare, en tjeneste som beskytter nettsteder mot angrepsangrep, sa hun.

“Da jeg åpnet en PayPal-konto, ville donasjonene treffe hvert minutt. Men etter en dag ville lommeboka fryses, ”sa Elbakyan. Hun viste CoinDesk en e-post fra PayPal i 2013, der selskapet varslet Elbakyan om at Elsevier rapporterte henne for brudd på opphavsretten, og hun burde enten fjerne det krenkende materialet fra Sci-Hub eller fjerne PayPal som et donasjonsalternativ.

Se også: Det desentraliserte nettet har planer, hvis ikke løsninger, for feilinformasjon-marerittet

„Betalingsprosessorer interesserer stadig mer for hva brukerne gjør med tjenestene sine; selv å gå så langt som å forby politiske skikkelser som de måtte avvise, sier Nic Carter, partner i Castle Island Ventures.

„I denne verden av politiserte betalingsskinner er eksistensen av et nøytralt alternativ som behandler alle likt en hellig gave,“ sa Carter og refererte til bitcoin.

PayPal pressekontor returnerte ikke CoinDesks forespørsel om kommentar innen pressetid

Nå kan forskere i USA som akkurat som Elbakyan ikke har råd til dyre abonnementer for å få tilgang til vitenskapelig innhold, bare takke henne ved å bruke bitcoin. Og de bruker Sci-Hub, viser data.

Himmelstein fant ut at Sci-Hub har økt stadig i popularitet siden oppstarten i 2011, og gikk fra 185.243 nedlastinger per dag i februar 2016 til 458.589 i 2017. Forskerne fant Sci-Hub-bruken har overskredet bruken av University of Pennsylvania online bibliotek twentyfold .